загрузка...
Якщо покласти зрізаний качан пекінської капусти в холодильник, він буде свіжим і придатним до вживання не більше десяти днів. Тим часом, цей вид вважається чи не найбільш корисним серед капустяних, рівняючись за змістом поживних речовин з
капустою калі
. Виростити цю капусту не складно, зібрати теж не становить проблем. А ось заготовити на зиму виходить далеко не завжди.
Як же організувати зберігання пекінської капусти, або капустяного салату, щоб вона не втрачала свої властивості так швидко?
Практика показує, що найкраще зберігаються ті качани цієї культури, які були зрізані не раніше середини жовтня або навіть пізніше - перед самими заморозками. Але затягувати з прибиранням небезпечно - якщо капуста потрапить під заморозок, навіть невеликий і нетривалий - до мінус 2 ° C, лежкість її різко знизиться. Зберігати таку продукцію можна буде тільки в замороженому або переробленому якимось чином вигляді.
Як зберігати пекінську капусту тривалий час
Не підлягає тривалому зберіганню і капустяний салат з грядок, уражених хворобами чи попсованих шкідниками. Будь-які пошкодження, ранки, слиз або коричневі точки на листі означають, що головки треба відразу вжити в їжу, помістити в морозильну камеру або піддати кулінарній обробці.
Для зберігання відбирають лише добре сформовані, але не перезрілі качани. Якщо є можливість треба їх не зрізати, а висмикнути разом з корінням і прикопати у вологий пісок десь в прохолодному підвалі або льосі.
Тим, у кого такого сховища немає, можна рекомендувати помістити зрізані головки в поліетиленові пакети, герметично закрити і укласти в ящики. Качани ставлять в пакети вертикально і не дуже щільно - не більше чотирьох - п'яти штук в одну упаковку.
На відміну від інших видів капусти пекінська дуже нестійка до в'янення. Це пояснюється тим, що листя її позбавлене природного захисту і в сухому приміщенні швидко втрачає вологу. З цієї ж причини в погребі, де зберігаються головки капустяного салату, треба постійно підтримувати високу вологість - на рівні 95 - 98%. Але ні в якому разі не доводити її до 100%, щоб не відкрити дорогу розвитку різних грибкових захворювань.
Для зменшення висихання качанів на них також рекомендують залишати кілька зовнішніх, так званих «захисних» листків.
Вони не дуже щільно прилягають до голівок, першими жовтіють і в'януть, але виконують своєрідну охоронну функцію, беручи на себе несприятливий вплив навколишнього середовища.
Оптимальною температурою для зберігання пекінської капусти вважається проміжок від 0 до 2 ° C. Правильно упакована, при достатній вологості вона здатна пролежати до трьох місяців. Але якщо в приміщенні стає тепліше 4 ° C, може початися зростання квітконосних стебел.
Як зберігати пекінську капусту в домашніх умовах
У домашніх умовах пекінську капусту не дуже складно зберегти в звичайному побутовому холодильнику. Навіть якщо просто помістити її в щільно зав'язані поліетиленові пакети, лежкість збільшиться майже вдвічі. Для більш тривалого терміну необхідне дотримання ряду умов. Качани повинні бути:
-
Сухими;
-
Немитими;
-
Здоровими
-
Правильно обрізаними;
-
Очищеними від слабо прилеглого листя;
-
Не мати пошкоджень.
Правильно обрізаними вважаються головки, у яких зрізи розташовуються відразу під листям, а центральні прожилки не пошкоджені.
Все нещільно прилегле до качанів і пошкоджене листя необхідно безжально видаляти. Перш, ніж укладати капусту в пакети, треба охолодити її не менше двох годин, щоб на стінках зав'язаних мішків, поміщених в холодильник, не утворилися крапельки води. У такому вигляді пекінська капуста може зберігатися в свіжому вигляді до місяця і навіть більше.